top of page

Ergonomisk kudde - Bäst i Test 2023

Uppdaterat: 24 juli 2023

Att ha en bra nattsömn är avgörande för vår hälsa och välbefinnande, och valet av rätt kudde kan spela en stor roll i att uppnå en god sömnkvalitet.


Med den ständigt växande marknaden för kuddar kan det vara överväldigande att välja rätt kudde för dina behov.


En typ av kudde som har vunnit popularitet på senare år är den ergonomiska kudden, som är speciellt utformad för att ge optimalt stöd och komfort för nacke och huvud.


Fördelar med ergonomiska kuddar

Ergonomiska kuddar har utformats med tanke på den mänskliga kroppens biomekanik och erbjuder flera potentiella fördelar för en bättre sömnupplevelse. Här är några av de främsta fördelarna med ergonomiska kuddar:

 1. Optimalt stöd för nacke och huvud: Ergonomiska kuddar är utformade för att ge rätt stöd för nacken och huvudet, vilket kan hjälpa till att lindra spänningar och tryck på dessa områden. Detta kan minska risken för nacksmärta, spänningshuvudvärk och snarkning.

 2. Bättre sovställning: En ergonomisk kudde kan bidra till att bibehålla en optimal sovställning genom att hålla nacken i en neutralt rätt position. Detta kan minska snedbelastning på nacke, axlar och rygg, och bidra till att förbättra kroppens allmänna hållning.

 3. Minskad rörelseöverföring: Ergonomiska kuddar kan bidra till att minska rörelseöverföring mellan partners i sängen, vilket kan minska störningar och sömnavbrott för de som delar säng.

 4. Bättre cirkulation: Genom att hjälpa till att upprätthålla en neutral sovställning kan ergonomiska kuddar främja bättre cirkulation och minska risken för att kroppsdelar som armar och händer blir "domnade" under natten.

 5. Minskat tryck på tryckpunkter: Ergonomiska kuddar kan bidra till att minska tryck på tryckpunkter som axlar, nacke och huvud, vilket kan minska risken för att utveckla trycksår eller sår på dessa områden.

Hur hög kudde ska man ha?

Att välja rätt höjd på kudden beror på din kroppsstorlek, sovstil och individuella preferenser. Huvudmålet är att hitta en kudde som håller nacken i en neutral position, vilket innebär att huvudet är i linje med ryggraden när du ligger ner. Nacken bör varken vara böjd för mycket uppåt eller nedåt, utan befinna sig i en bekväm och avslappnad position.

För att hitta den optimala höjden på kudden, kan du följa dessa generella riktlinjer baserade på din sovstil:

 1. Om du sover på ryggen: En lämplig kuddehöjd för ryggsovare är vanligtvis något lägre än för sidsovare. Detta beror på att nacken behöver mindre stöd när du sover på ryggen eftersom huvudets vikt är jämnt fördelat över en större yta. En kudde med mediumhöjd som håller nacken i en neutral position kan vara ett bra val.

 2. Om du sover på sidan: Sidsovare behöver oftast en högre kudde för att fylla ut utrymmet mellan huvudet och axlarna. Detta hjälper till att hålla nacken i en neutral position och förhindrar att huvudet lutar för mycket neråt eller uppåt. En kudde med högre profil, som ger tillräckligt med stöd för nacken, kan vara det bästa valet.

 3. Om du sover på magen: Att sova på magen är generellt sett inte den mest rekommenderade sovstilen för nackens hälsa, eftersom det kan orsaka överdriven vridning av nacken. Om du ändå sover på magen, kan en lägre eller tunnare kudde vara mer lämplig för att minska belastningen på nacken.

Kom ihåg att detta är generella riktlinjer, och det är viktigt att prova olika kuddar och justera höjden tills du hittar den mest bekväma och stödjande höjden för din nacke. Var noga med att uppmärksamma hur du känner dig på morgonen efter att ha använt en viss kudde. Om du upplever nacksmärta eller obehag kan det vara en indikation på att höjden på kudden behöver justeras för att bättre passa dina behov.

Vilken kudde är bäst för nacken?


Bäst-i-test ranking av ergonomiska kuddar 2023

Sammanställning över de fem bästa ergonomiska kuddarna för 2023, baserat på deras prestanda, kundrecensioner, materialkvalitet och prisvärdhet.


SleepWell Premium Ergonomic Pillow -

SleepWell Premium Ergonomic Pillow är en topprankad ergonomisk kudde som erbjuder optimalt stöd för nacke och huvud. Den är tillverkad av högkvalitativa material som är hypoallergena och andningsbara, vilket bidrar till en bekväm och hälsosam sömnupplevelse. Dess ergonomiska form och design bidrar till att bibehålla en neutral sovställning och minska risken för spänningar i nacke och axlar. SleepWell Premium Ergonomic Pillow har även en justerbar höjd och fasthet, vilket gör att den kan anpassas efter individuella preferenser. Dessutom har den fått enastående recensioner från nöjda kunder för dess överlägsna komfort och effektivitet.


ErgoSleep Ergonomic Memory Foam Pillow -

ErgoSleep Ergonomic Memory Foam Pillow är en annan populär ergonomisk kudde som har fått positiva recensioner för sin höga kvalitet och effektivitet. Den har en unik design som stödjer nacken och huvudet på ett sätt som minskar trycket på tryckpunkter och främjar en bättre sovställning. ErgoSleep Ergonomic Memory Foam Pillow är tillverkad av miljövänliga och allergivänliga material, och dess höjd och fasthet kan justeras för att passa individuella behov. Dessutom är den enkel att underhålla med avtagbar och tvättbar överdrag.


Therapeutica Ergonomic Sleeping Pillow -

Therapeutica Ergonomic Sleeping Pillow är en annan kvalitetskudde som erbjuder ergonomiskt stöd för nacke och huvud. Den är tillverkad av högkvalitativa material som är mjuka och andningsbara, vilket ger en skön och avslappnande sömnupplevelse. Therapeutica Ergonomic Sleeping Pillow har en innovativ design som bidrar till att bibehålla en neutral sovställning och minska spänningar i nacke och axlar. Dessutom har den en ergonomisk form som passar de flesta sovstilar och enkelt kan anpassas efter individuella preferenser.

Sleep Number ComfortFit Classic Pillow -

Sleep Number ComfortFit Classic Pillow är en prisvärd ergonomisk kudde som erbjuder en bekväm och stödjande sömnupplevelse. Den är tillverkad av kvalitetsmaterial och har en ergonomisk design som bidrar till att minska trycket på nacke och huvud. Sleep Number ComfortFit Classic Pillow har en medelhög höjd och fasthet som passar de flesta sovstilar, och den är även enkel att underhålla med tvättbart överdrag.


Mediflow Waterbase Pillow -

Mediflow Waterbase Pillow är en annan populär ergonomisk kudde som erbjuder optimalt stöd för nacke och huvud. Den är tillverkad av högkvalitativa material som är hypoallergena och andningsbara, vilket bidrar till en hälsosam sömnuplevelse. Mediflow Waterbase Pillow har en unik design som hjälper till att bibehålla en naturlig sovställning och lindra spänningar i nacke och axlar. Dessutom har den en justerbar höjd och fasthet för att kunna anpassas efter individuella behov. Mediflow Waterbase Pillow har fått positiva recensioner för sin komfort och effektivitet, och den är även enkel att rengöra med avtagbart och tvättbart överdrag.


 

FAQ Ergonomisk kudde


Vad är en ergonomisk kudde och varför är den viktig för sömnen?

En ergonomisk kudde är en kudde som är utformad för att stödja nacken och huvudet i en neutral position under sömnen. Den är utformad med ergonomiska principer för att hjälpa till att minska tryckpunkter, bibehålla en naturlig sovställning och förhindra översträckning eller överrotation av nacken. En ergonomisk kudde kan vara viktig för sömnen eftersom den kan bidra till att lindra nack- och axelspänningar, minska risken för sömnstörningar och främja en bekväm och avslappnande sömn.


Vilka är de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer en ergonomisk kudde?

Några av de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer en ergonomisk kudde är höjden, fastheten och designen av kudden. Höjden på kudden bör vara anpassad efter din sovstil och kroppsbyggnad för att bibehålla en naturlig sovställning. Fastheten på kudden bör vara sådan att den ger tillräckligt med stöd utan att vara för hård eller för mjuk. Designen av kudden bör vara ergonomiskt utformad för att passa din nacke och huvudets form och hjälpa till att minska tryckpunkter och spänningar.


Vad är fördelarna med en justerbar ergonomisk kudde?

En justerbar ergonomisk kudde ger möjlighet att anpassa kudden efter individuella behov och preferenser. Det kan vara höjden, fastheten eller formen på kudden som kan justeras för att passa din sovstil och kroppsbyggnad. En justerbar kudde kan vara fördelaktig eftersom den ger flexibilitet och möjlighet att finjustera kudden efter dina behov och förändrade förhållanden över tid.


Kan jag använda en ergonomisk kudde om jag har en specifik sömnstil, såsom att sova på mage eller på sidan?

Ja, det finns ergonomiska kuddar som är speciellt utformade för olika sömnstilar, inklusive mage- och sidsovare. Det är viktigt att välja en kudde som är anpassad efter din specifika sovstil för att bibehålla en naturlig sovställning och minimera tryckpunkter och spänningar. Det finns kuddar med olika höjder och formar som är speciellt utformade för att passa mage-, rygg- och sidsovare.


Hur kan jag ta hand om min ergonomiska kudde för att förlänga dess livslängd?

För att förlänga livslängden på din ergonomiska kudde är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Här är några tips för att ta hand om din ergonomiska kudde:

 • Följ tillverkarens rekommendationer för rengöring och underhåll av kudden. Det kan innebära att ta av och tvätta kuddens överdrag regelbundet, eller använda en kudde som är lättskött och allergivänlig.

 • Undvik att klämma eller kasta kudden för att undvika att den förlorar sin form eller deformeras.

 • Använd kudden endast för sitt avsedda ändamål, det vill säga som en kudde för att sova. Undvik att använda den som en sittkudde eller att använda den för andra ändamål.

 • Förvara kudden på en ren och torr plats, helst i en kuddefodral eller påsen som följde med kudden, för att skydda den från smuts och fukt.

 • Om din kudde är justerbar, följ tillverkarens instruktioner för att justera kudden på rätt sätt och undvik att överbelasta kudden genom att fylla på för mycket fyllning.

Genom att följa dessa tips och ta hand om din ergonomiska kudde på rätt sätt kan du förlänga dess livslängd och fortsätta njuta av dess fördelar under lång tid.


Vad är några vanliga bekymmer eller biverkningar som kan uppstå med användning av en ergonomisk kudde?

Som med alla produkter kan det finnas vissa bekymmer eller biverkningar med användning av en ergonomisk kudde. Det kan inkludera en anpassningsperiod där du behöver vänja dig vid den nya kudden, särskilt om du har använt en annan typ av kudde tidigare. Vissa personer kan uppleva ömhet eller stelhet i nacke eller axlar under denna anpassningsperiod. Det är viktigt att ge kroppen tid att vänja sig vid den nya kudden och att justera kudden efter behov för att minimera obehag.


Det är också viktigt att välja en kudde som är lämplig för din sovstil och kroppsbyggnad för att undvika att orsaka obehag eller smärta. Det är alltid bäst att prova olika kuddar och välja den som passar dig bäst. Om du upplever betydande obehag eller smärta med din ergonomiska kudde är det rekommenderat att rådfråga en hälso- eller sjukvårdspersonal för att få rätt råd och anpassning.


Vilka är de fem bästa ergonomiska kuddarna år 2023 enligt rankningen?

Enligt vår ranking för "Ergonomisk kudde - Bäst i Test 2023" är de fem bästa kuddarna:

 1. "SleepWell Premium Ergonomic Pillow" - Denna kudde erbjuder en justerbar höjd och fasthet, är tillverkad av högkvalitativa material och har en ergonomisk design för att stödja nacken och huvud på ett optimalt sätt under sömnen.

 2. "ErgoSleep Ergonomic Memory Foam Pillow" - Denna kudde är tillverkad av viskoelastiskt minnesskum som formar sig efter kroppens konturer och erbjuder optimalt stöd för nacke och huvud.

 3. "Therapeutica Ergonomic Sleeping Pillow" - Denna kudde har en unik form som är utformad för att stödja hela nacken och ryggen under sömnen, och är tillverkad av hypoallergena material.

 4. "Sleep Number ComfortFit Classic Pillow" - Denna kudde erbjuder en anpassningsbar höjd och fasthet för att passa olika sovstilar, och är tillverkad av högkvalitativa material för maximal komfort och stöd.

 5. "Mediflow Waterbase Pillow" - Denna kudde har en unik design med en vattenfylld blåsa som kan justeras för att ge optimalt stöd och anpassas efter din sovstil och preferenser.

Det är viktigt att notera att den bästa ergonomiska kudden kan variera beroende på individuella preferenser och behov. Det är alltid bäst att prova olika kuddar och välja den som passar dig bäst baserat på din egen kroppsbyggnad, sovstil och eventuella specifika behov eller problemområden du kan ha med nacke eller rygg.


Slutsats:

En ergonomisk kudde kan vara en viktig faktor för att förbättra din sömnkvalitet och minska risken för nack- och axelspänningar. Genom att välja en kudde med rätt höjd, fasthet och design som passar dina individuella behov och sovstil, kan du uppleva en mer bekväm och avslappnande sömn. Baserat på våran ranking av de fem bästa ergonomiska kuddarna för 2023, kan vi sammanfatta att kudde 1 är den bäst i test med dess högkvalitativa material, ergonomiska design och justerbara höjd och fasthet. Kudde 2, 3, 4 och 5 är också utmärkta val med sina unika egenskaper och positiva recensioner från nöjda kunder.


När du väljer en ergonomisk kudde är det viktigt att även ta hänsyn till din egen preferens och sovstil. Det kan vara en bra idé att prova olika kuddar och se vilken som passar dig bäst. Kom också ihåg att regelbunden rengöring och underhåll av kudden, såsom att tvätta överdraget och lufta kudden regelbundet, kan bidra till att förlänga dess livslängd och hålla den fräsch och hygienisk.


Så om du vill förbättra din sömnkvalitet och minska risken för nack- och axelspänningar, är det värt att överväga att investera i en ergonomisk kudde. Med vår ranking av de fem bästa kuddarna för 2023, kan du hitta en kudde som passar dina behov och ger dig en god natts sömn.


Valet av den bästa kudden för nacken är subjektivt och beror på individuella preferenser, kroppsstorlek, sovstil och eventuella nackproblem. Det finns emellertid några vanliga kuddtyper som ofta rekommenderas för att ge bra stöd för nacken:

 1. Minnesskumkudde: Minnesskumkuddar anpassar sig efter nackens form och kroppsvärme, vilket ger en konturerad passform och tryckavlastning. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer med nackproblem eftersom det ger individanpassat stöd.

 2. Nackrulle: Nackrullar är cylindriska kuddar som placeras under nacken och kan bidra till att bibehålla en neutral ryggradslinje under sömnen. De är särskilt användbara för personer som sover på ryggen.

 3. Fjäder- eller fiberfylld kudde: Kuddar med fjäder- eller fiberfyllning ger en mer justerbar känsla och är bra för personer som föredrar att kunna forma kudden efter sina behov.

 4. Ortopedisk kudde: Ortopediska kuddar är speciellt utformade för att ge extra stöd för nacken och hjälpa till att lindra nacksmärta och spänningar.

För att hitta den bästa kudden för din nacke, överväg följande faktorer:

 • Sovstil: Om du sover på sidan kan en högre kudde vara fördelaktig för att fylla ut utrymmet mellan huvudet och axlarna. Om du sover på ryggen kan en något lägre kudde vara mer lämplig.

 • Stödnivå: Vissa personer föredrar en fastare kudde för att få mer stöd för nacken, medan andra gillar en mjukare kudde för ökad komfort.

 • Anpassningsbarhet: Om du gillar möjligheten att forma kudden efter dina behov, överväg en kudde med fjäder- eller fiberfyllning.

 • Nackproblem: Om du har specifika nackproblem, överväg att prova en kudde som är speciellt designad för att lindra dessa problem, såsom en minnesskumkudde eller en ortopedisk kudde.

När det gäller den ideala höjden på kudden är det som sagt individuellt och kan variera. Men en bra riktlinje är att kudden ska vara tillräckligt hög för att hålla nacken i en neutral position, vilket innebär att huvudet är i linje med ryggraden. Nacken bör inte vara böjd för mycket uppåt eller nedåt när du ligger ner. Att prova olika kuddar och justera höjden tills du hittar den mest bekväma och stödjande höjden för din nacke kan vara till hjälp.


Valet av bästa kudde för nacken beror på individuella preferenser, sovstil och eventuella nackproblem. Det finns dock några generella riktlinjer att överväga när du väljer en kudde för att stödja nacken på bästa sätt:

 1. Stödjande kudde: En bra nackkudde bör erbjuda tillräckligt med stöd för nacken och huvudet för att hålla nacken i en neutral position under sömnen. En kudde som ger rätt stöd hjälper till att minska belastningen på nacken och kan bidra till att förebygga nacksmärta och spänningar.

 2. Anpassningsbarhet: Vissa personer föredrar kuddar som är anpassningsbara och formbara, såsom minnesskumkuddar eller kuddar med fjäderfyllning. Dessa kuddar kan anpassa sig efter nackens form och sovstil och ge individanpassat stöd.

 3. Sovstil: Din primära sovstil påverkar vilken typ av kudde som är bäst för dig. Till exempel, om du sover på sidan, kan en högre kudde vara fördelaktig för att hålla huvudet och nacken i linje med ryggraden. Å andra sidan, om du sover på ryggen, kan en något lägre kudde vara mer lämplig.

 4. Kuddematerial: Olika material kan ge olika känsla och stöd. Minnesskum ger ofta en konturerad passform och tryckavlastning, medan fjäderfyllning ger en mer fluffig och justerbar känsla.

När det gäller den idealiska höjden på kudden, är det svårt att ge en exakt siffra eftersom det varierar från person till person. Men som en generell riktlinje, bör kudden vara tillräckligt hög för att fylla ut utrymmet mellan nacken och sängen för att upprätthålla en neutral ryggradslinje när du sover. Om kudden är för hög eller för låg kan det leda till nackspänningar och obehag.


För att hitta rätt höjd kan du testa olika kuddar och se vilken som ger dig den mest bekväma och avslappnande sömnen utan att orsaka obehag i nacken och axlarna.


Sammanfattningsvis beror valet av bästa kudde för nacken på individuella behov och preferenser. Det är viktigt att prova olika kuddar och sömnlösningar för att hitta den som passar bäst för dig och ger den mest bekväma och stödjande sömnen för din nacke. Om du har specifika nackproblem kan det också vara klokt att rådfråga en fysioterapeut eller läkare för personliga rekommendationer.Comments


bottom of page